bilgi@ekremkilavuz.com +90 530 324 91 41

I- GİRİŞ

Özel Maliyet bedeli uygulaması, Vergi Usul Kanunu’nun 272. ve 327. maddelerinde açıklanmıştır. Kiralanan Gayrimenkullerin ve gemilerin maliyet bedeline dahil edilmesi gereken harcamaların nasıl itfa edileceği ilgili maddelerde açıklanmıştır. Ancak mükellefler özel maliyet bedeli uygulamasını bazen yanlış uygulamaktadırlar. Bu ise vergi incelemeleri esnasında eleştiri konusu olmaktadır. Yazımızda Vergi Usul Kanunu’na göre özel maliyet bedeli uygulamasını açıklamaya çalışacağız.

II- KONUYA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 327. maddesinde Özel Maliyet Badelerinin İtfası‘Gayrimenkullerin, elektrik üretim ve dağıtım varlıklarının ve gemilerin iktisadî kıymetlerini artıran ve 272. maddede yazılı özel maliyet bedelleri, kira veya işletme hakkı süresine göre eşit yüzdelerle itfa edilir. Kira veya işletme hakkı süresi dolmadan, kiralanan veya işletme hakkı alınan şeyin boşaltılması veya işletme hakkının herhangi bir sebepten sona ermesi halinde henüz itfa edilmemiş olan giderler, boşaltma veya hakkın sona erdiği yılda bir defada gider yazılır.’ şeklinde açıklanmıştır. Söz konusu madde metninde Gayrimenkullerin, elektrik üretim ve dağıtım varlıklarının ve gemilerin iktisadî kıymetlerini artıran ve 272. maddede yazılı özel maliyet bedellerinin ne şekilde itfa edeceğine ilişkin hükümleri düzenlemektedir. Yine Vergi Usul Kanunu’nun 272. maddesinde, 327. madde de belirtilen özel maliyet bedelinin tanımı Gayrimenkullerde veya elektrik üretim ve dağıtım varlıklarında maliyet bedelinin artması:başlığı altında ‘Normal bakım, tamir ve temizleme giderleri dışında, gayrimenkulü veya elektrik üretim ve dağıtım varlıklarını genişletmek veya iktisadi kıymetini devamlı olarak artırmak maksadıyla yapılan giderler, gayrimenkulün veya elektrik üretim ve dağıtım varlıklarının maliyet bedeline eklenir.

(Bir geminin iktisap tarihindeki süratini fazlalaştırmak, yolcu ve eşya yükleme ve barındırma tertibatını genişletmek veya değiştirmek suretiyle iktisadi kıymetini devamlı olarak artıran giderlerle bir motorlu kara nakil vasıtasının kasa veya motorunun yenisi ile değiştirilmesi veya alımında mevcut olmayan yeni bir tertibatın eklenmesi için yapılan giderler maliyet bedeline eklenmesi gereken giderlerdendir.)

Gayrimenkuller kira ile tutulmuş ise veya elektrik üretim ve dağıtım varlıklarının işletme hakkı verilmiş ise, kiracı veya işletme hakkına sahip tüzel kişi tarafından yapılan bir ve ikinci fıkralardaki giderler bunların özel maliyet bedeli olarak ayrıca değerlenir. Kiracının veya işletme hakkına sahip tüzel kişinin faaliyetini icra için vücuda getirdiği tesisata ait giderler de bu hükümdedir.

Gayrimenkuller veya elektrik üretim ve dağıtım varlıkları için yapılan giderler hem tamir, hem de kıymet artırma giderlerinden terekküp ettiği takdirde, mükellef bu giderlerden maliyet bedeline eklenecek kısmı ayrı göstermek mecburiyetindedir.’ şeklinde hüküm altına alınmıştır.

Madde metninden anlaşılacağı üzere gayrimenkullerle ilgili giderler iki kısma ayrılmaktadır. Birincisi normal bakım tamir giderleridir. İkincisi ise gayrimenkulu genişletmek ve iktisadi kıymetlerini devamlı arttırmak suretiyle yapılan harcamalardır. Vergi Usul Kanunumuz bu yapılan iki giderin vergi matrahına etkisini düzenlerken birbirinden farklı uygulamalara gitmiştir. Normal bakım tamir ve temizlik giderlerini gider yazmak suretiyle aktifleştirirken, gayrimenkulün değerini arttıran harcamaları ise gayrimenkulun maliyet bedeline eklemek suretiyle amortisman yoluyla itfa edilmesini öngörmektedir.

III- ÖZEL MALİYET BEDELİNE İLİŞKİN HARCAMALAR

Vergi Usul Kanunu’nun 272. maddesinde gayrimenkulün maliyet bedeline eklenmesi gereken harcamaları uygulamada tereddütlere yol açmayacak şekilde örnekte vermek suretiyle ‘… (Bir geminin iktisap tarihindeki süratini fazlalaştırmak, yolcu ve eşya yükleme ve barındırma tertibatını genişletmek veya değiştirmek suretiyle iktisadi kıymetini devamlı olarak artıran giderlerle bir motorlu kara nakil vasıtasının kasa veya motorunun yenisi ile değiştirilmesi veya alımında mevcut olmayan yeni bir tertibatın eklenmesi için yapılan giderler maliyet bedeline eklenmesi gereken giderlerdendir.)…’ şeklinde açıklanmıştır. Yukarda açıklandığı üzere gayrimenkulün genişletmek ve değerini arttırıcı harcamalar kiracı tarafından yapılmış ise bu harcamalar, kiracı tarafından özel maliyet bedeli olarak aktifleştirilmesi gerekir. Yine kanun maddesinde belirtilen kiracının kiraladığı gayrimenkule faaliyetini yürütebilmesi için eklediği tesisat için yaptığı giderlerde özel maliyet bedeli olarak aktifleştirilir. Özel Maliyet Bedeli tanımının unsurları ve uygulamada Özel Maliyet Bedeline giren bazı harcamalar aşağıdaki gibidir.

1-İktisadi kıymetin, gayrimenkul veya gayrimenkul gibi değerlenen bir kıymet olması gerekmektedir.
2-Bir kiralama olmalıdır,
3-Yapılacak giderler kiracı tarafından yapılmalı ve gayrimenkulü genişletici yada iktisadî kıymetini devamlı olarak arttırıcı mahiyette veya faaliyetini icra için vücuda getirdiği tesisata ilişkin olmalıdır.

4- Gayrimenkulü genişletmek için yapılan giderler maliyete eklenmesi gerekir. Örneğin binaya bir eklenti yapılarak kullanım alanının genişletilmesi için yapılan giderler binanın maliyetine eklenmesi gerekir.

5- Gayrimenkulün iktisadi ömrünü arttırmak maksadıyla yapılan harcamalar maliyete eklenmesi gerekmektedir. Kamyonun eskimiş motorunun yenisiyle değiştirilmesi veya kamyonun eski kasasının yenisi ile değiştirilmesi örnek olarak verilebilir.

6- Gayrimenkulün normal kullanım süresini veya değerini sürekli olarak arttırmamakla birlikte kullanım süresinde sağlayacağı faydayı arttıracak giderler maliyet bedeline eklenir. Arabanın motor gücünün arttırılması buna örnek olarak verilebilir.

7- Gayrimenkulün iktisap tarihinde mevcut olamayan tertibat eklenmesi halinde yapılan giderler maliyet bedeline eklenmesi gerekmektedir. Arabaya klima takılması örnek olarak verilebilir.

8-Bir binaya oda ilave edilmesi, kat kaloriferi yerleştirilmesi, asansör tertibatı ko­nulması vb.,
9-Kiralanmış arazi üzerine bina yapılması, yol yapılması vb.,
10-Bahçe duvarı, alüminyum kapı pencere vb. yapılması,
11-Merkezi ısıtma ve soğutma sistemi yaptırılması

Vergi Usul Kanunu’nun 272. maddesinde bu giderlerin kiracılar vasıtasıyla yapılması halinde bunlar özel maliyet bedeli olarak tanımlanmaktadır ve Özel Maliyet bedelleri aynı Kanun’un 327. maddesinde belirtilen şekilde itfa edilerek aktifleştirilir.

IV- ÖZEL MALİYET BEDELİNİN İTFASI;

Vergi Usul Kanunu’nun 327. maddesinde Özel Maliyet Bedellerinin itfasına ilişkin hükümde ‘Gayrimenkullerin, elektrik üretim ve dağıtım varlıklarının ve gemilerin iktisadî kıymetlerini artıran ve 272. maddede yazılı özel maliyet bedelleri, kira veya işletme hakkı süresine göre eşit yüzdelerle itfa edilir. Kira veya işletme hakkı süresi dolmadan, kiralanan veya işletme hakkı alınan şeyin boşaltılması veya işletme hakkının herhangi bir sebepten sona ermesi halinde henüz itfa edilmemiş olan giderler, boşaltma veya hakkın sona erdiği yılda bir defada gider yazılır.’ şeklinde hüküm altına alınmıştır.

Söz konusu maddede Özel Maliyet Bedeli harcamalarının Kira süresi boyunca eşit yüzdelerle itfa edilmesi esasını benimsemiştir. Ancak Kira süresinden önce gayrimenkulun boşaltılması halinde ise itfa edilmeyen tutarlar ilgili yılda bir defada gider yazılmak suretiyle aktifleştirilir. Bu konuya ilişkin olarak 1 Seri Numaralı MSUGT’nde 264 Özel Maliyetler Hesabı ili ilgili açıklamalarda kira süresinin beş yıldan fazla olması durumunda yapılan harcamaların beş yılda eşit tutarlarla itfa edileceği belirtilmiştir. Ancak bu hüküm açıkça kanun maddesine aykırı bir düzenlemedir. Özel maliyet bedeline ilişkin harcamalar yapılıp kullanıma hazır hale geldikten sonra aktifleştirildikleri andan itibaren itfa edilmeye başlanırlar. Ancak bazı özel maliyet bedellerine ilişkin harcamalar uzun zaman alıyorsa bu harcamalar doğrudan özel maliyet beldi olarak aktifleştirilmez yapılmakta olan yatırımlar hesabında izlenip kullanıma hazır hale geldiği tarihten itibaren itfa edilmeye başlanırlar.

V- ÖZEL MALİYET BEDELİNE İLİŞKİN ÖZELGE (MUKTEZA) ÖRNEKLERİ

Özel Maliyet Bedeline ilişkin harcamaların Maliye İdaresi açısından değerlendirmesini yansıtan özelgeler aşağıdaki gibidir.

İstanbul Defterdarlığı’nca verilen bir özelgede[1]‘Bu hükümlere göre; şirketinizin ortağına ait gayrimenkulü (arsa) 20 yıl süreyle bir bedel ödemeksizin kullanması, üzerinde inşaat yapması ve bu sürenin sonunda da yine bir bedel söz konusu olmaksızın üzerinde inşa edilen bina ile birlikte ortağınıza devretmesi durumunda; gayrimen­kulün iktisadi kıymetini artırıcı nitelikteki bina harcamaları Gelir Vergisi Kanunu’nun 70. maddesi uyarınca gayrimenkul sahibi açısından gayri­menkul sermaye iradı olarak değerlendirilecek ve kira süresinin sonunda yapılan ‘binanın emsal bedeli’ arsa sahibi ortak tarafından gayrimenkul sermaye iradı olarak beyan edilecektir.

Dolayısıyla; kiralama süresince (20 yıl) nakden veya hesaben bir kira ödemesi söz konusu olmadığı için şirketiniz tarafından gelir vergisi tevki­fatı da yapılmayacaktır. Ayrıca kira ile ilgili olarak muhtasar beyanname de verilmeyecektir.’denilmektedir.

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nca verilen özelgede[2]‘Şirketinizce yapılacak iç dekorasyon bölmeleri, klima ve kat kalorife­rinin tamamlanmasından sonra bu hizmetinize karşılık olarak yaptığınız iktisadi kıymet arttırıcı harcamalara istinaden söz konusu gayrimenkulü 10 yıl süre ile bir bedel ödemeksizin kullanacağınız anlaşılmış olup, gay­rimenkulün iktisadi kıymetini artırıcı harcamaların özel maliyet bedeli hesabına aktarıldığı tarihte ‘ayın şeklinde kira’ peşin olarak ödenmiş sayılacağından bu tarihte yürürlükte olan gelir vergisi tevkifatı oranı üze­rinden (emsal bedeli esas alınarak) gelir vergisi tevkifatı yapılması gerek­mektedir. Ancak emsal bedel, gayrimenkul sahibinin elde ettiği net geliri ifade edeceğinden, emsal bedelin brütleştirilerek bulunacak tutara tevkifat oranını uygulamak suretiyle tevkifat tutarı hesaplanacaktır. Bu şekilde he­saplanan tevkifatı da işyerini kiralayıp üzerine kıymet arttırıcı harcama yapan firmanız sorumlu sıfatıyla Gelir Vergisi Kanunu’nun 98. maddesi ge­reğince beyan ederek aynı Kanun’un 119. maddesinde belirtilen sürelerde ödeyecektir.

Ayrıca yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilecek peşin tah­sil edilen kira bedelinin ilgili yıllara dağıtılarak diğer gelir unsurları ile toplamının da (toplamada dikkate alınmayacak gelir unsurları hariç) GVK-86/1-C maddesinde belirtilen tutarı aşması halinde yıllık beyanname verilmesi gerektiğinden, bu yıllara ait kira bedeline isabet eden vergi tevki­fatının da yine ilgili yıllarda beyan edilen matrah üzerinden hesaplanacak vergiden mahsup edileceği tabiidir.’denilmektedir.

Yine İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nca verilen özelgede[3]‘Bu hüküm ve açıklamalara göre; sahibi olduğunuz arsanın ‘Yap-İşlet-Devret’ modeline göre bir inşaat şirketine devrinden sonra söz konusu inşaat şirketince gayrimenkulün iktisadi kıymetini artırıcı harcamaların özel maliyet bedeli hesabına aktarıldığı tarihte ‘ayın şeklinde kira’ pe­şin olarak ödenmiş sayılacağından bu tarihte yürürlükte olan gelir vergisi tevkifatı oranı üzerinden (emsal bedeli esas alınarak) gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir. Ancak emsal bedel, arsa sahibi olarak tarafınızın elde ettiği net geliri ifade edeceğinden, emsal bedelin brütleştirilerek bu­lunacak tutara tevkifat oranını uygulamak suretiyle tevkifat tutarı hesapla­nacaktır. Bu şekilde hesaplanan tevkifatın da arsayı kiralayıp üzerine bina inşa eden şirketçe sorumlu sıfatıyla Gelir Vergisi Kanunu’nun 98. maddesi gereğince beyan edilerek aynı Kanun’un 119. maddesinde belirtilen süreler­de ödenmesi gerekmektedir.

Ayrıca yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilecek peşin tahsil edilen kira bedelinin ilgili yıllara dağıtılarak vergilendirilmesi gerektiğin­den, bu yıllara ait kira bedeline isabet eden tutarın tarafınızdan beyan edilmesi ve adınıza yapılan vergi tevkifatını da yine ilgili yıllarda beyan edeceğiniz matrah üzerinden hesaplanacak vergiden mahsup etmeniz ge­rekmektedir.’denilmektedir.

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nca verilen diğer bir özelgede[4]‘Bu hüküm ve açıklamalara göre, şahsa ait arsa üzerine şirketiniz ta­rafından inşa edilen işyerlerinin kiralanmak suretiyle belli bir süre (5 ile 10 yıl) işletildikten sonra arsa sahibine devredilmesi durumunda, gayri­menkulün iktisadi kıymetini artırıcı nitelikteki harcamaların, arsa sahibi şahıs tarafından Gelir Vergisi Kanunu’nun 70.maddesi uyarınca gayrimen­kul sermaye iradı olarak değerlendirilerek, kira süresinin sonunda yapılan ‘işyerlerinin emsal bedelinin’ gayrimenkul sermaye iradı olarak beyan edilmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, şirketiniz tarafından inşa edilen ve belli bir süreyle iş­letilecek olan işyerleri için nakden veya hesaben bir kira ödemesi söz konusu olmadığı için şirketiniz tarafından gelir vergisi tevkifatı da yapıl­masına gerek bulunmamaktadır. Ayrıca binanın arsa sahibine devrinde de tevkifat yapılmayacaktır.’ denilmektedir.

Adana Vergi Dairesi Başkanlığınca verilen bir özelgede[5]‘…İlgi dilekçenizde, 10 yıllığına kiraladığınız arsa üzerine yaptığınız fabrika binası ile idari binayı kira müddeti sonunda arsa sahibine bırakacağınızı ve söz konusu fabrika binası ile idari bina inşaatı ile ilgili yaptığınız harcamaları Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabında izlediğinizi açıklayarak, 2009 yılında biten söz konusu inşaatlara ait harcamaların hangi hesaba atılacağı ve uygulanacak amortisman oranları hakkında bilgi talep etmektesiniz……

Yukarıdaki açıklamalara göre; şirketinizce kiralanan arsa üzerine yapılan fabrika binası ile idari bina inşaatına ait normal bakım, tamir ve temizleme giderleri dışındaki harcamaların, iktisadi kıymet için yapılan değer artırıcı nitelikteki giderlerden olması nedeniyle, özel maliyet bedeli şeklinde aktifleştirilmesi (264-Özel Maliyet Hesabında izlenmesi) ve kira süresince eşit tutarlarda amortisman yoluyla itfa edilmesi mümkün bulunmaktadır.’şeklinde görüş bildirmiştir.

Yine Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığınca verilen bir özelgede([6]) sözleşme süresi içinde yenilenmesi gereken kıymetlerin sözleşme süresinde değil faydalı ömründe itfa edileceği, sözleşme süresi içinde yenilenmesi gerekmeyen kıymetlerin ise sözleşme süresinde itfa edileceği belirtilmiştir. Adı geçen özelgede ‘….Bu hükümlere göre, anılan şirketin kiraladığı alan üzerine yaptığı dolgu sahası için yaptığı harcamaların, özel maliyet bedeli olarak aktifleştirilerek kira süresi boyunca eşit yüzdelerle itfa edilmesi gerekmektedir.

Öte yandan, anılan Kanun’un 313. maddesi gereği, özel maliyet bedellerinin itfası hükümlerine göre amortismana tabi olan kıymetlerden, sadece sözleşme süresi içinde yenilenmesi gerekenler için genel hükümler çerçevesinde amortisman ayrılması mümkün olup, bunun dışındakiler için genel hükümler çerçevesinde amortisman ayrılmasına imkan bulunmamaktadır. Bu çerçevede, sözleşme süresinin sonuna doğru iktisap edilen kıymetlere, söz konusu kıymetlerin sözleşme süresi içinde bir daha yenilenmesinin gerekmemesi halinde amortisman ayrılması söz konusu olmayacaktır.

Söz konusu dolgu sahasına mütemmim cüz ( yol) olarak yapılan betonlama ve asfaltlama işleminin kira süresince yenilenmesi halinde bu mütemmim cüz olan yol genel hükümler çerçevesinde amortismana tabi olabilecektir. Bu nedenle, söz konusu sözleşme süresi içinde yenilenecek olan mütemmim cüz yol için anılan işletme, 333 Sıra No.lu Vergi Usul Kanun’un Genel Tebliğinin 2.1. bölümünde yollar ( beton ve asfalt yol, parke yol, adi şose ve adi kaldırım ve bunlara benzeyen yollar) için belirlenen 8 yıl ve % 12,5 olan faydalı ömür üzerinden amortisman ayırabilecektir. Ancak, söz konusu iktisadi kıymetin sözleşme süresi içinde bir daha yenilenmesinin gerekmemesi halinde amortisman ayrılması söz konusu olmayacaktır.

Öte yandan, Vergi Usul Kanun’un 317. maddesi hükmüne göre bir iktisadi kıymet üzerinden fevkalade ekonomik ve teknik amortisman ayrılabilmesi için bu kıymetin aktifte kayıtlı olması gerekir. Anılan olayda, fevkalade ekonomik ve teknik amortisman ayrılması istenilen iktisadi kıymet kira ile tutulmuş olan yer olduğundan, bu hükmün uygulanması mümkün değildir.’ şeklinde görüş bildirilmiştir.

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığınca verilen bir özelgede([7]‘İlgi dilekçenizde, … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, işyerinizin kiralık olduğu ve kiralama süresinin 5 yıldan fazla olduğu, ayrıca faaliyette bulunduğunuz binanın iktisadi değerini artırıcı giderler yaptığınızı ve bu giderleri özel maliyetler hesabına devrettiğinizi beyan ederek, özel maliyetlerle ilgili amortisman ayırma konusunda Başkanlığımızın görüşünü talep ettiğiniz anlaşılmıştır…

Bu hükümlerden de anlaşılacağı üzere, gayrimenkullerin iktisadi kıymetlerini artıran özel maliyet bedellerinden kira müddeti belli olanların, kira süresine göre eşit yüzdeler halinde itfa edilmesi gerekmektedir.

Öte yandan, kira müddeti belli olmayan özel maliyet bedelleri ise, yukarıda bahsi geçen Genel Tebliği eki listenin ’56. Özel Maliyetler (Kira müddeti belli olmayanlar)’ sınıfında değerlendirilmekte olup, faydalı ömürleri 5 yıl ve amortisman oranları ise % 20 olarak dikkate alınmak suretiyle amortisman yoluyla itfa edilmektedir.

Bu itibarla, kiralanıp iş yeri olarak kullanılan söz konusu gayrimenkul için ‘gayrimenkulü genişletmek veya iktisadi kıymetini devamlı olarak artırmak’ maksadıyla yapılan harcamaların, özel maliyet bedeli olarak değerlendirilerek aktifleştirilmesi ve aktifleştirilen bu tutarların ise kira süresine göre eşit yüzdelerle itfa edilmesi gerekmektedir.’ şeklinde görüş bildirmiştir.

Yine Balıkesir Vergi Dairesi Başkanlığınca verilen özelgede[8]‘Başkanlığımıza vermiş olduğunuz ilgide kayıtlı özelge talep formunuzda; şirketinizce, … Genel Müdürlüğü ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile imzalanan ‘… Limanının 36 Yıl Süre İle İşletme Hakkının Devrine İlişkin İmtiyaz Sözleşmesi’ ile … Limanının işletme hakkının … tarihi itibarıyle devralındığı belirtilerek, devir alınan imtiyaz hakkı çerçevesinde işletmenizce yapılan yatırımların özel maliyet bedeli olarak mı yoksa amortismana tabi iktisadi kıymet olarak mı değerlendirilmesi gerektiği yönündeki Başkanlığımız görüşünün bildirilmesi istenilmektedir.

Buna göre; limanının 36 yıl süre ile işletme hakkının devrine ilişkin imtiyaz sözleşmesi çerçevesinde, şirketinizce gayrimenkulleri genişletmek veya fonksiyon veya yarar artırıcı nitelikte olanlar ve faaliyetinizi icra için vücuda getirdiğiniz tesisata ait giderlerden, sabit kıymet niteliği taşıyan yatırımların özel maliyet bedeli ile değerlendirilmek suretiyle, kira süresine göre eşit yüzdelerle itfa edilmesi gerekmektedir.

Öte yandan, özel maliyet bedelleri içerisinde yer almayan ve kullanılacak olan amortismana tâbi iktisadi kıymetlerden (demirbaş vb.) kiralama sözleşmesi süresi içinde yenilenmesi gerekenler için 313 üncü madde kapsamında genel hükümler uyarınca amortisman ayrılması mümkündür.’ şeklinde görüş bildirmiştir.

VI- SONUÇ

Yukarda açıklandığı üzere gayrimenkullerin değerini arttırıcı giderlerin kiracı tarafından yapılması halinde bu giderler özel maliyet bedeli olarak adlandırılır. Söz konusu harcamalar ise Vergi Usul Kanunu’nun 327. maddesinde yazılan ve yukarıda açıklanan esaslara göre itfa edilmesi gerekmektedir.

Özel maliyet bedeline ilişkin harcamalar kira süresince eşit yüzdelerle itfa edilir. Kira sözleşmelerinde kira süresinin uzun olması halinde Kanun’un amir hükmü uyarınca özel maliyet bedeli şeklinde yapılan harcamaların kira süresince eşit yüzdelerle itfa edilmesi gerekmektedir. Kira süresinin belli olmaması halinde ise itfa süresinin ne olacağı hakkında kanunda bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak uygulama Özel maliyet bedelinin itfa süresinin 5 yıl olması şeklinde gelişmiştir. Başlangıçta öngörülen kira süresi sonradan uzaması halinde özel maliyet bedelinin itfasının süresini değiştirmez. Çünkü kira süresinin uzaması halinde gayrimenkul sahibine terkedilmiş sayılıp yeni durumuyla yeniden kiralanmış sayılır.

Kira süresinin sonradan çeşitli nedenlerle kısalması halinde ise Vergi Usul Kanunu’nun 327. maddesinde belirtilen gayrimenkulün boşaltılmasına ilişkin hükümler uygulanması gerekmektedir.

 


 

Yazar: Fatih GÜNDÜZ*

E-Yaklaşım / Ocak 2013 / Sayı: 241


* Vergi Müfettişi

[1]-İstanbul Defterdarlığının 24.09.2003 tarih ve B.07.4.DEF.0.34.11-GVK-94/5-13159 sayılı özelgesi

[2] -İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının 18.11.2005 tarih ve B.07.1.GİB.4.34.16.01/GVK-94/5-11916-4901 sayılı özelgesi

[3] – İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının 11.08.2006 tarih ve B.07.1.GİB.4.34.16.01/GVK-94/5-12900-15636 sayılı özelgesi

[4] – İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının 11.07.2007 tarih ve B.07.1.GİB.4.34.16.01/ GVK-94/5-14037-14765 sayılı özelge

[5]– Adana Vergi Dairesi Başkanlığının 21/05/2010 tarih ve B.07.1.GİB.4.01.17.02-VUK.272.327-11 sayılı özelgesi

[6]-Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığının 15.03.2010 tarih ve .07.1.GİB.04.99.16.01/01-MUK-1/9024 sayılı özelge

[7] -İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının 03/01/2011 tarih ve B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-3 sayılı özelgesi

[8] -Balıkesir Vergi Dairesi Başkanlığının 17/02/2012 tarih ve B.07.1.GİB.4.10.15.02-2011.VUK-127-914-22 sayılı özelgesi