bilgi@ekremkilavuz.com +90 530 324 91 41

T.C.

 

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

 

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

Usul Müdürlüğü

 

   

 

 

 

Sayı     : B.07.1.GİB.4.34.19.02/VUK-1/229-12653                                   25/01/2007*647

 

 

 

Konu   : Şirket müşterilerinin şirkete olan borçlarını

 

başkasına ait (yakını, akrabası, arkadaşı vd.) bir kredi

 

kartı ile ödemesi halinde faturanın kimin adına düzenle-

 

neceği hk.

 

                                 

 

………………………………………..

 

 

 

 

 

İlgi : 14/12/2006 tarihli dilekçeniz.

 

 

 

           İlgi dilekçenizde, perakende satış yaptığınız müşterilerinizin talepleri üzerine fiş yerine fatura verdiğiniz, ancak sözkonusu müşterilerin ödemelerini bazen başka şahısların (yakınlarının) kredi kartını kullanarak yapmaları durumunda borçlu şahsın hesapları açık kalırken ödemeyi yapan kişinin şirketinize karşı alacaklı duruma geçtiği ve toptan satışlarınızda bu gibi durumlarda borçlu ve alacaklı hesap sahiplerinin müşterek imzalarını taşıyan virman talimatı aldığınız, borçlu hesabı virman yolu ile kapattığınız ancak, perakende satışlarda virman talimatı yazısı talep ettiğinizde müşterilerinizin kabul etmediği belirtilerek, toptan satışlarınız için virman talimatı ile borç-alacak sıfırlama işleminin doğru olup olmadığı, doğru değil ise toptan ve perakende satışlarda bu uygulamanın nasıl yapılacağı hususlarında görüş talep edilmektedir.

 

 

 

           Bilindiği üzere; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229’ncu maddesinde; Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.

 

 

 

Aynı Kanunun 230’ncu maddesinde; ‘Faturada en az aşağıdaki bilgiler bulunur.

 

           1-…

 

           2-…

 

           3-Müşterinin adı, ticaret ünvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası’

 

           4-…

 

           5-…

 

           Kanunun ‘Faturanın Nizamı’ başlıklı 231’nci maddesinin 6’ncı fıkrasında; ‘Bu Kanunun 232’nci maddesinin birinci fıkrasına göre fatura düzenlemek zorunda olanlar, müşterinin adı ve soyadı ile bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarasının doğruluğundan sorumludur. (Ancak bu sorumluluk, aynı maddenin 2’nci fıkrasının uygulandığı halleri kapsamaz) Fatura düzenleyenin istemesi halinde müşteri kimliğini ve vergi dairesi hesap numarasını gösterir belgeyi ibraz etmek zorundadır’

 

 

 

Kanunun 232’nci maddesinde ise; Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler;

 

 

 

           1-Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara;

 

           2-Serbest meslek erbabına;

 

           3-Kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara;

 

           4-Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere;

 

           5-Vergiden muaf esnafa;

 

 

 

           Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlar da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler.

 

 

 

           Yukarıdakiler dışında kalanların, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile kazancı basit usulde tespit edilenlerden ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerden satın aldıkları emtia veya onlara yaptırdıkları iş bedelinin …(560.-YTL)’yi geçmesi veya bedeli …(560.-YTL)’den az olsa dahi istemeleri halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir.’

 

 

 

Hükümleri yer almaktadır.

 

 

 

Ayrıca, 231/6’ncı madde hükmünün uygulanmasına yönelik olarak yayımlanan 167 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 7. maddesinde; ‘…Bu Kanunun 232’nci maddesinin birinci fıkrasına göre fatura düzenlemek zorunda olanlar müşterinin adı ve soyadı ile bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarasının doğruluğundan sorumludur. (Ancak bu sorumluluk aynı maddenin 2’nci fıkrasının uygulandığı halleri kapsamaz.) Fatura düzenleyenin istemesi halinde müşteri kimliğini ve vergi dairesi hesap numarasını gösterir belgeyi ibraz etmek zorundadır.’ hükmü yer almaktadır.

 

 

 

Ancak, 6’ncı bendin parantez içi hükmü uyarınca, yukarıda sayılanların dışındaki kimselere yapılan (mesela; nihai tüketiciye) satış veya işler için düzenlenecek faturalarda müşterinin belge ibrazı ve fatura düzenleyenin sorumluluğu söz konusu olmayacaktır.

 

 

 

Diğer taraftan, vergiden muaf esnafın vergi dairesi ve hesap numarası bulunmayacağına göre, sadece adı ve soyadı ile adresinin doğruluğu yeterli olacaktır.’ denilmiştir.

 

 

 

Bu açıklamalar uyarınca faturanın her halükarda hizmeti veya malı satın alan borçlu (gerçek veya tüzel kişi adına) adına düzenlenmesi gerekmekte olup, toptan satışlarınız için borç alacak sıfırlama işleminin, borçlu ile kredi kartı kullanarak adına ödemeyi yapan arasında virman talimatı alınarak yapılması, ticari işlemlerinizi açıklayıcı ve şirketinizin iç işlemleri ile ilgili bir uygulama olup kanunen bir zorunluluk arz etmemektedir.

 

 

 

           Buna göre, mal ve hizmet bedelinin başkasına ait kredi kartı kullanılmak suretiyle ödenmesi halinde, faturanın malı satın alan gerçek veya tüzel kişi adına düzenlenmesi gerekmektedir.

 

 

 

Ayrıca, borçlu adına kredi kartı ile yapılan ödemelerin faturası düzenlenirken slip ile ilişkilendirilmek sureti ile borçlu adına ödeme yapıldığının belirtilmesi mümkün bulunmaktadır.

 

 

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

       

 

Başkan a.
Grup Müdür V.