bilgi@ekremkilavuz.com +90 530 324 91 41

Maliye Bakanlığı Özelgesi

Tarih  : 19.09.2008

Sayı   :B.07.1.GİB.0.02.62/6202-2908

DVK Md. 1

DAMGA VERGİSİ VERGİ DAİRESİNE ÖDENMİŞ KAĞIDIN NOTER TASDİKİ SIRASINDA DAMGA VERGİSİ ARANMAYACAĞI

Damga vergisi vergi dairesine ödenmiş bir kâğıdın noterde tasdiki esnasında yeniden damga vergisi aranılmaması ve noter tarafından gerekli işlemin tesisi edilmesi gerektiği.

 

Yazınızın incelenmesinden, iliniz mükelleflerinden … Bilgisayar Elektronik Hiz. San. ve Tic. Ltd. Şti. ile … İl Özel İdaresi arasında yapılan sözleşmeye ait damga vergisinin … Vergi Dairesi Müdürlüğüne ödendiği, ancak sözleşmenin noterden tasdik edilmesi istenildiğinden adı geçen şirket tarafından, vergi dairesine yatırılan damga vergisinin iadesinin talep edildiği belirtilerek konu hakkındaki Başkanlığımız görüşünün bildirilmesinin istenildiği anlaşılmaktadır.

 

488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun 1. maddesinde, bu Kanun’a ekli (1) sayılı tabloda yazılı kâğıtların damga vergisine tabi olacağı, bu Kanun’daki kâğıtlar teriminin yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade edeceği; aynı Kanun’a ekli (1) sayılı tablonun I. Akitlerle ilgili kâğıtlar’ başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin binde 7,5 nispetinde damga vergisine tabi olacağı hüküm altına alınmıştır.

 

Bilindiği üzere, vergiyi doğuran olayın gerçekleşmesi, kağıtların tanzimi ve imzalanması suretiyle arzu edilen hukuki işlemin teşekkül ve tekemmül etmiş olmasına bağlanmıştır. Buna göre, herhangi bir hususu ispat veya belli etmek üzere taraflarınca bir kağıdın düzenlenerek imzalanmasıyla  kağıda ilişkin damga vergisi alacağı doğacaktır. Bu durumda, aynı konuya ilişkin olarak birden fazla kağıt düzenlenmesi durumunda her bir kağıt ayrı ayrı damga vergisinin konusunu teşkil edecektir.

 

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, mükerrerliğe yol açacağından damga vergisi vergi dairesine ödenmiş bir kâğıdın noterde tasdiki esnasında yeniden damga vergisi aranılmaması ve noter tarafından gerekli işlemin tesis edilmesi gerekmekte olup, noterde aynı konuya ilişkin yeni bir kâğıt düzenlenmesi durumunda ise bu kâğıda ait damga vergisinin noter tarafından tahsil edilerek ödenmesi gerektiği tabiidir.