TEBLİĞLERDEKİ DÜZENLEMELER ÇERÇEVESİNDE VERGİ LEVHASI ASMA ZORUNLULUĞU
I. GİRİŞ
Vergi levhası asma zorunluluğu; 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun ‘Vergi Mahremiyeti’ başlığını taşıyan 5. maddesinde düzenlenmiştir. Bu madde hükmüne göre, ‘Gelir Vergisi mükellefleri (4369 sayılı Kanunun 81/A-1 nci maddesiyle değiştirilen ibare) (Kazancı basit usulde tespit edilenler dahil) ile sermaye şirketleri her yıl Mayıs ayının son gününe kadar vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren levhayı merkezlerine, şubelerine, satış mağazalarına iş sahipleri ile mükellefler tarafından kolayca okunup görünecek şekilde asmak zorundadırlar. İlan ve levhalara ilişkin diğer hususlar Maliye Bakanlığınca belli edilir.’
Yukarıda belirtildiği gibi Kanunla kapsamı ve sınırları belirlenen vergi levhası asma zorunluluğu daha sonra çıkarılan 142 [1], 143 [2] , 146 [3] ve 272 [4] Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.
II. VERGİ LEVHASI ASMAK MECBURİYETİNDE OLANLAR :
Vergi Levhası asmak mecburiyetinde olanlar, 142 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile şu şekilde belirlenmiştir;
a) Gelir Vergisinde (Basit Usulde Vergilendirilenler Dahil),
– Ticari kazanç sahipleri,
– Zirai kazanç sahipleri (Gelir Vergisi Kanunu’nun 52.maddesinin 6.fıkrasında sözü edilen yazıhaneyi açmış olanlar),
– Serbest meslek erbabı,
– Adi şirketler,
– Kollektif şirketler,
– Adi komandit şirketler.
b) Kurumlar Vergisinde;
-Anonim Şirketler,
-Limited Şirketler,
-Eshamlı (Paylı) Komandit Şirketler.
Seyyar olarak ticari faaliyette bulunan mükelleflerin vergi levhası asma zorunluluğu bulunmamaktadır.
III. VERGİ LEVHALARINDA BULUNMASI GEREKLİ BİLGİLER :
142 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirlenen vergi levhasında bulunması gerekli bilgiler şunlardır;
Mükellefin,
a)Adı ve soyadı,
b) Ticaret unvanı,
c)İşyeri adresi,
d) Vergi sicil numarası (Gerçek kişilerde T.C.Kimlik Numarası yazılacaktır),
e)Bağlı bulunduğu Vergi Dairesi,
f) Vergi türü,
g) Beyan ettiği matrah ve bu matrahın ait olduğu takvim yılı için tahakkuk eden vergisi,V.U.K.’nunh) Bağlı olduğu Vergi Dairesinin ya da meslek mensubunun tasdik yeri.
IV. VERGİ LEVHASININ ASILMASI GEREKEN YERLER :
142 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre vergi levhalarını asmak mecburiyetinde olanlar, vergi levhalarını iş sahipleri tarafından kolayca okunup görülebilecek şekilde;
a) Merkezlerine,
b) Şubelerine,
c) Satış mağazalarına,
d) Çiftçilerin doğrudan doğruya zirai faaliyetleri ile ilgili alım satım işlerinin tedviri (yönetimi) için açtıkları yazıhanelerine,
e) Taşıt işletmeleri ayrıca taşıtlarına,
asmak mecburiyetindedirler.
Ayrıca 146 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile her katta birden fazla reyon bulunması halinde, o kat için yalnızca bir adet vergi levhasının asılması, bir adet tasdikli vergi levhası bulunduran mükelleflerin bunun tasdiksiz fotokopilerini de kullanabilmeleri uygun görülmüştür.
Yine 143 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile turizm organizasyonu faaliyetinde bulunan firmaların, vergi levhalarını sabit işyerlerine asmaları yeterli olup, ayrıca kendilerine ait vasıtalara veya kiraladıkları vasıtalara vergi levhası asmalarına gerek bulunmamaktadır. Ancak, kiralanan vasıtalarda vasıta sahibine ait vergi levhasının asılı olması gerekmektedir.
V. VERGİ LEVHALARININ ŞEKLİ VE EBADI :
143 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne göre vergi levhasının şekli; taşıt işletmeleri dışındaki sabit işyerlerinde 17,5 X 25 cm. ebadında, taşıt işletenlerin taşıtlarına asacakları levhaların ise, 8 x 12 cm ebadında olması ve her iki levhanın da kartondan yaptırılması Maliye Bakanlığı tarafından uygun görülmüştür.
VERGİ LEVHASI |
|
MÜKELLEFİN |
|
ADI SOYADI : …………………………….. |
VERGİ SİCİL NO : |
|
……………………….. |
TİCARET ÜNVANI : ……………………. |
BAĞLI BULUNDUĞU VERGİ |
İŞ YERİ ADRESİ : |
DAİRESİ : |
……………………….. |
……………………………………. |
…………………………………………………….. |
VERGİ TÜRÜ : |
… |
…………………………….. |
Takvim |
Beyan Olunan |
Tahakkuk Eden |
Tasdik (Vergi |
2007 |
|
|
|
2008 |
|
|
|
2009 |
|
|
|
VI. VERGİ LEVHASININ TASDİKİ (ONAYLANMASI) :
Vergi levhası asmak mecburiyetinde olan mükellefler, vergi levhalarını bağlı bulundukları vergi dairelerine ya da meslek mensuplarına tasdik ettirmek zorundadırlar. Vergi levhası tasdiki için bağlı oldukları vergi dairelerine tasdik süresi içinde başvuran mükelleflerin dilekçe hazırlamalarına gerek yoktur.
Vergi levhaları Kanunda ilk olarak düzenlendikten 142 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği yayımlanana kadar sadece Vergi Daireleri tarafından tasdik edilmekteydi. Ancak 272 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği yayımlandıktan sonra isteyen mükellefler 142 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen sürelerde;
a) Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 24/a maddesi uyarınca defterlerini tutmak üzere sözleşme düzenledikleri veya işletmelerinde bağımlı olarak çalışan ve 3568 sayılı Kanuna göre yetki almış Serbest Muhasebeci veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlere,
b) Vergi Beyannamelerinin Serbest Muhasebeci ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerce İmzalanması Hakkında 4 Sıra Numaralı Genel Tebliğ uyarınca beyannamelerini imzalattıkları meslek mensuplarına,
c) 18 Sıra Numaralı Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliği uyarınca beyannamelerini tasdik eden Yeminli Mali Müşavirlere,
de tasdik ettirebileceklerdir.
Yukarıda sayılan meslek mensupları mükellefin ilgili yıl/hesap dönemi tahakkuk fişini dikkate almak suretiyle tarih, ad ve soyadını yazarak levhayı imzalayacak (Mühür bulunanlar mühür de tatbik edecek) ve bu fişin bir örneğini zamanaşımı süresince saklayacaklardır. Bu kişiler ayrıca, her yılın Mayıs ayı sonuna kadar levhasını tasdik ettikleri kişilerin ad ve soyadları (Tüzel kişilerde unvanları) ile vergi kimlik numaralarına ilişkin bilgileri Haziran ayının 25’ine kadar bunların bağlı oldukları vergi dairelerine Vergi Usul Kanunun 149. maddesi uyarınca bir yazı ekinde bildireceklerdir.
Meslek mensupları yıl içinde yeni işe başlayan mükelleflerin vergi levhalarını mükellefiyetin tesis edildiği tarihten itibaren 1 ay içinde tasdik edebilecekler ve vergi levhası tasdik edilirken mutlaka vergi dairesince verilmiş vergi sicil numarası (Gerçek kişiler için T.C. Kimlik Numarası) aranacaktır. Bu şekilde vergi levhası tasdik edilen mükelleflere ilişkin bildirim tasdik süresinin yani mükellefiyetin tesis edildiği tarihten itibaren 1 ayın bitim tarihinden itibaren 25 gün içinde yapılacaktır.
Öte yandan kazancı basit usulde tespit edilen mükellefler, içinde bulunduğumuz yıl için yeni bir vergi levhası tasdik ettirebilecekleri gibi dilerlerse öteden beri kullandıkları vergi levhalarını da herhangi bir değişikliğe tabi tutmaksızın bağlı oldukları vergi dairesine tasdik ettirebileceklerdir.
VII. VERGİ LEVHASI ASMAMANIN, ZAMANINDA TASDİK ETTİRMEMENİN VE VERGİ LEVHASI TASDİKİNİ ZAMANINDA VERGİ DAİRESİNE BİLDİRMEMENİN CEZASI
a) Vergi Levhası Asmama, Asılan Vergi Levhasının Tebliğde Belirtilen Nitelikleri Taşımaması ya da Vergi Levhasının Zamanında Tasdik Ettirilmemesi Durumunda Verilecek Ceza :
Vergi levhasını tasdik ettirme mecburiyetinde olup, vergi levhası asmayanlar ile 142 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde belirtilen esaslara göre vergi levhası asmayanlar ya da vergi levhalarını tasdik ettirmeyenler hakkında 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 353/4.maddesi hükmü uyarınca özel usulsüzlük cezası kesilecektir. (2008 yılı için bu meblağ; her bir tespit için 160 TL. dir.)
Uygulamada 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 353/4.maddesi hükmü uyarınca özel usulsüzlük cezası kesilebilmesi için idarenin tespiti gerekmektedir. Bu tespit ise, yoklama fişi ya da tutanak (denetim tutanağı, vergi idaresi tarafından düzenlenen tutanak vb.) ile olmaktadır.
b) Vergi Levhasını Tasdikini Zamanında Vergi Dairesine Bildirmemenin Cezası :
Yukarıda açıklandığı üzere 272 sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile mükelleflere vergi levhalarını Vergi Dairelerinin yanı sıra Meslek Mensuplarına da tasdik ettirme imkanı sağlanmıştır.
Yine aynı Tebliğ ile, vergi levhasını tasdik ettikleri mükellefleri vergi dairesine zamanında bildirmeyen veya eksik bildiren meslek mensuplarına ayrıca yazılı bildirim yapılmasına gerek kalmadan 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 355.maddesinin birinci fıkrasının 1 numaralı bendi uyarınca özel usulsüzlük cezası kesilecektir. Bu ceza kesilmesine rağmen mecburiyetlerini yerine getirmeyenlere, yeniden verilecek süre içerisinde bu mecburiyetin yerine getirilmemesi halinde 1 numaralı bentte yazılı özel usulsüzlük cezası 1 kat artırılarak uygulanacaktır.
Vahit Yaşar AKIN
Gelir Uzmanı
[1] 19.02.1981 tarihli ve 17256 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
[2] 14.07.1981 tarihli ve 17402 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
[3] 22.10.1982 tarihli ve 17846 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
[4] 13.04.1999 tarihli ve 23665 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.