bilgi@ekremkilavuz.com +90 530 324 91 41

 

TEKNOLOJİNİN gelişmesiyle, daktilolar yerini bilgisayarlara, daktilo memurları da yerini bilgisayar kullanan elemanlara bıraktı.

   

Mektup, kutlamamesajı ve telgraflardayerini büyük ölçüdee-postalarabıraktı.
Kamu kurumlarındaveşirketlerde,neredeyse herkesin masasındabilgisayar var.
Öyle ki çokkişi ‘Bubilgisayarlar ve internet yokkenbizneyapıyorduk?’ diyebirbirine soruyor.

 


İŞVERENİNDENETİMİ
Şirketlerdeki bilgisayarlarınvee-mailadresinin özelliği,işvereneaitolmasıyla ilgili.
Daha açıkbir anlatımla,bilgisayarlarşirketadınaalınmakta ve defterlere(amortismanları)gider kaydedilmekte,KDV’sinindetamamı indirimkonusu yapılmaktadır. Kullanılane-mail adreslerine gelince, bunlardaişvereneait.
Burayakadartamam.
Buradan itibaren,bazı ayrıntılargündemegeliyor.Örneğin,işyerindeçalışanlargüniçinde şirketin bilgisayarı ve e-mailadresinikullanarak,bazı elektronikyazışmalaryapabiliyorlar.
Daha ötesi işverenveişyeri ileilgilibazıkonulara,hattaişvereniveişyeriniküçükdüşüren,eleştiren veyabazıbilgilerikarşıtarafa yansıtan e-postalardagönderilebiliyor.
İşte bu aşamadaişverenin,kendisineait bilgisayarvee-mail adresleriilebuadreslere gelen elektronikpostaları denetlemeyetkisinin olupolmadığıönemkazanmaktadır.

 


YARGITAYNEDİYOR?
BukonudaYargıtay’aintikal edenbir olayda;
– İşçiAvukatınınSavunması:
Şirketinbilgisayarını ve e-mailadreslerinikullanarak,bazı elektronikyazışmalaryapanişçinin avukatı;
‘İnternetaracılığıyla yapılanyazışmaların,kişinin özelhayatı ileilgiliolduğunu, hukukibakımdan korunmasıgerektiğini, işvereninişçinin mailadresinin şifresinikırarak,birkısmıdaişyeri ve işverenleilgiliolanbazı yazışmaları elegeçirdiğini,hukuka aykırıyollarlaelde edilenbu dökümanlaraitibaredilemeyeceğini’iddiaediyor.
* Yargıtay’ın Kararı:Yargıtay’ınkararı da özetleaşağıdakigibi;
‘İşçiye,şirketinişleriniyürütmesiiçinişveren tarafındanbilgisayarvee-mailadresleri verilmiştir.İşçi bu bilgisayarvee-mail adreslerini kullanarak, bazıyazışmalaryapmışvebuyazışmalar sırasındaişverenin şahsınayönelikhakaret niteliğinde ifadeler kullandığıveişyeri sırrı sayılabilecek konularda da yazışmalaryaptığıanlaşılmıştır.İşverenin, kendisineaitbilgisayarvee-mailadresleri ilebuadresleregelene-postaları, herzamandenetlemeyetkisibulunmaktadır.’(Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, 13 Aralık2010 Tarih ve E.2010/447, K.2010/37516).

 


SONRANEOLDU?
Sonrası tahminettiğinizgibi…
Yargıtaykıdemveihbartazminatıödenmeden işçininişineson verilmesini,İşYasası’nın 25/II-bmaddesiuyarınca,‘sataşmaniteliğindehaklıfesihnedeni oluşturduğu’gerekçesiyle, yerinde bulduğuiçin,işyerininbilgisayarınıvee-mailadresinikişiselyazışmalarındakullananişçinin,işten çıkartılmasınedeniyle tazminat talebini reddetti.
Özel sektörde çalışanlar, amandikkat;işvereninkendisine aitbilgisayar ve e-mailadresleriile bu adresleregelene-postalarıherzamandenetleme yetkisivar.
Yargıtayböylediyor…

   

ŞÜKRÜ KIZILOT

 

|Hürriyet Gazetesi| |18.08.2011|