bilgi@ekremkilavuz.com +90 530 324 91 41

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

64597866-105[229-2014]-82

27/05/2014

Konu

:

Kâğıt veya elektronik ortamda düzenlenecek faturalara sevk irsaliyesi numarası yerine İlaç Takip Sistemince üretilen Teslimat Numaralarının yazılıp, yazılmayacağı.

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda; ilaç ve ilaç aktif maddeleri ticaretinden dolayı Başkanlığımız … vergi numaralı mükellefi olan şirketinizin faaliyet gösterdiği sektörde mal sevkiyatlarının Sağlık Bakanlığının zorunlu uygulamaları çerçevesinde ERP sistemleri üzerinden yaratılan ‘Teslimat Numaraları’ ile yapıldığı ve Sağlık Bakanlığı İlaç Takip Sistemine (İTS) bu numara aracılığıyla tüm satış bilgilerinin (ürünün İTS kodu, karekod no, karekod sıra no, miktar, müşteri bilgileri, karekod üzerinden fiyat) entegre olarak aktarıldığı, satış aşamasında ‘Teslimat Numaraları’ nın sevk irsaliyesi ve fatura (kâğıt ve e-fatura) üzerine yazdırıldığı ve böylece tüm satış işlemlerinin tek bir numara ile takip ve sorgulamasının yapılabileceği belirtilerek, e-fatura sistemine fiilen geçilmesi ile birlikte elektronik ortamda düzenleyeceğiniz satış faturalarına irsaliye numarası yerine ERP sistemi tarafından türetilen ‘Teslimat Numaraları’ nın (bu numaranın aynı şekilde sevk irsaliyesi üzerine de yazdırılması koşuluyla) yazdırılmasının mümkün olup olmayacağı hususunda tereddüt oluştuğundan Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 227 nci maddesinin üçüncü fıkrasında, bu Kanuna göre kullanılan veya bu Kanunun Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye dayanılarak kullanma mecburiyeti getirilen belgelerin, öngörülen zorunlu bilgileri taşımaması halinde bu belgeler vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılacağı; dördüncü fıkrasında ise Maliye Bakanlığının düzenlenmesi mecburî olan belgelerde bulunması gereken zorunlu bilgileri belirlemeye yetkili olduğu, hüküm altına alınmıştır.

             Anılan Kanunun 229 uncu maddesinde fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olarak tanımlanmıştır.

            Aynı Kanunun 230 uncu maddesinde ise faturada bulunması gereken asgari bilgiler 5 bent halinde sayılmış olup, 5 inci bendinde yer alan hüküm gereğince satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarasının faturada yer alması zorunlu kılınmıştır.

            Diğer taraftan; anılan Kanunun mükerrer 242 nci maddesinin 2 nci fıkrasında elektronik belge; ‘…şekil hükümlerinden bağımsız olarak bu Kanuna göre düzenlenmesi zorunlu olan belgelerde yer alan bilgileri içeren elektronik kayıtlar bütünüdür.’ şeklinde tanımlandıktan sonra, bu Kanunda ve diğer vergi kanunlarında defter, kayıt ve belgelere ilişkin olarak yer alan hükümlerin elektronik defter, kayıt ve belgeler için de geçerli olduğu, hüküm altına alınmıştır.

            Yukarıda yer alan hükümlere göre; gerek kâğıt ortamında gerekse elektronik ortamda düzenlenecek faturalara sevk irsaliyesi tarih ve sayısının yazılması yasal zorunluluk olduğundan, T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya konan ‘İlaç Takip Sistemi’ nce tıbbi ürünlerin üretim veya ithalatından itibaren tedarik zincirinde gerçekleştirdiği tüm hareketleri izlemek amacıyla kullanma zorunluluğu getirilen ‘Teslimat Numaraları’ nın sevk irsaliyesi tarih ve sayısının yerine kullanılması mümkün bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.